Degustare de pahare

  1. Pregătiri pentru vizita prezidențială
  2. Cuvânt de deschidere... a sticlei
  3. Concursul de degustare, faza Cristal Bohemia 
  4. Dezlegarea la vin

Pentru cine nu-l cunoaște, Daniel Botea este nu numai un simpatic și foarte activ membru al blogosferei oltenești, ci și un pasionat de vinuri bune. Dacă în articolele din blog folosește perfectul simplu, în viața reală a ales mai mult ca perfectul, adică a devenit președinte al ASBO (Asociația Bloggerilor Olteni) și a dus mai departe pasiunea pentru vinuri, absolvind un masterat în Expertizare Viti Vinicolă. 

Dornici să sorbim din experiența sa blogo-viticolă ca dintr-un vin bun, l-am invitat la un pahar (neapărat de cristal) de vorbă, întrebându-l dacă să îl invităm în calitate de Președinte ASBO sau de Expert Viti-Vinicol. A preferat să îl chemăm în calitate de prieten al Charisma Deco, ceea ce am și făcut. Invitația fiind onorată, nu ne rămânea de făcut decât să pregătim paharele din Cristal de Bohemia.


Pregătiri pentru vizita prezidențială

Ne-am dorit să fim la înălțime, așa că am scos din vitrina de protocol cele mai arătoase pahare din Cristal Bohemia, în același timp băgând la rece trei tipuri de vinuri albe recomandate de expertul nostru: unul neutru și alte două mai parfumate. 

Tot la indicațiile invitatului nostru, am aliniat paharele din colecțiile Glacier, Crack, Ocean și Princess pentru vinuri albe, care sunt mai înguste și cu bolul mai mic, favorizând menținerea temperaturii scăzute a vinului. Printre ele am intercalat paharele din alte  colecții de Cristal Bohemia, Nicolette și 500PK, care sunt mai bombate, cu o deschidere mai largă, recomandate pentru vinuri roșii.


Cuvânt de deschidere... a sticlei

Invitatul nostru nu a întârziat să apară și a început să ne prezinte informații interesante despre vinurile românești, atât de bune și totuși subapreciate și să ne povestească despre întâmplări interesante sau hazlii de la degustările la care a participat.

Ne-a subliniat cât de repede poți să verifici dacă un vin este sau nu compromis, pur și simplu mirosind dopul de plută al sticlei, imediat după desfacere. A deschis o sticlă de vin, noi credeam că la întâmplare și, din fericire, dopul ne-a mirosit a bine, semn că am ales un vin bun, demn de paharele din care urma să îl bem.


Concursul de degustare, faza Cristal Bohemia 

A urmat partea cea mai interesantă a întâlnirii noastre: Daniel a dispărut după un paravan și a început să umple paharele cu vin, fără ca noi să vedem ce vin pune și în ce pahar.  

Apoi ne-a invitat să mirosim, fără să gustăm, paharele umplute cu vin și să identificăm ce  tip de vin conține fiecare pahar. Ne-am pus nasurile la contribuție și am făcut o identificare de arome. Cei mai mulți dintre noi au decretat că în paharele din colecția Nicollette este vinul cel mai aromat, și anume Șani, o Crâmpoșie de Drăgășani. Au fost și câțiva care au pariat pe paharele 500PK.

În ceea ce privește vinul mai neutru, un Chardonnay, dezbaterile au fost mai aprinse și nu ne-am putut pune de acord dacă a fost turnat în paharele Bohemia Princess sau Glacier, iar unii au pariat pe Crack.

La identificarea celui de-al treilea tip de vin ne-am dat bătuți și l-am rugat pe Daniel să ne deslușească misterul. Surpriză însă: deși nu era încă 1 Aprilie, am avut parte de o păcăleală în avans, pentru că în pahare era de fapt același tip de vin, doar că forma fiecărui pahar în parte a influențat aroma și ne-a derutat nasurile.

Un strop de dreptate am avut și noi, pentru că paharele pentru vin roșu, cu gura mai deschisă, augmentează calitățile olfactive, dar oricum nu ne așteptam la așa rezultat, așa că putem spune că și noi am rămas cu gura căscată.


Dezlegarea la vin

După acest miniconcurs în care toată lumea a avut de câștigat, am avut și dezlegare la vin, Daniel arâtându-ne cum să ținem corect paharele și cum să le agităm pentru a obține un efect maxim, iar apoi a dat startul la degustat. În mod firesc, s-au dezlegat și limbile și am început să punem întrebări despre vinuri, pahare și mâncăruri potrivite.

Spre bucuria noastră, expertul nostru a apreciat paharele din colecțiile Cristal de Bohemia, pe care le consideră potrivite nu numai pentru ocaziile festive, dar pot fi și un cadou deosebit,  pentru un eveniment special, cum ar fi o petrecere de casă nouă sau o cununie. Invitatul nostru ne-a mai spus că un cadou din Cristal de Bohemia i s-ar părea cea mai reușită surpriză pentru aniversarea unei căsătorii, mai ales la Nunta de Cristal, care se aniversează la 15 ani de căsnicie. 

Ca să nu ne lăsăm mai prejos, i-am arătat și alte produse din Cristal de Bohemia cu care ne mândrim și felul în care se ambaleaza individual și se asigură pentru expedierea prin curierat.

Timpul a curs repede, vinul la fel, așa că ne-am despărțit cu concluzia, limpede ca Cristalul de Bohemia, că trebuie să repetăm experiența, de data asta la un pahar de vin roșu.
Comentarii

Articole similare

8 MARTIE - 8 Idei de cadouri!
8 MARTIE - 8 Idei de cadouri!
Alegerea unui cadou poate fi adesea destul de dificilă, deoarece nu știm niciodată dacă ceea ce alegem va fi apreciat de către cealaltă persoană. Totuși, sunt câteva lucruri pe care le poți oferi...
Povestea Aromei
Povestea Aromei
Există multe povești și legende despre cum a fost descoperită aroma și cum a evoluat utilizarea ei de-a lungul timpului, dar aici este o posibilă poveste a aromei: Noi alegem cu grija cele...
Idei de cadouri pentru  Ziua Indragostitilor
Idei de cadouri pentru Ziua Indragostitilor
Ziua Îndrăgostiților sau Valentine`s Day este un prilej de bucurie pentru toate cuplurile. Iubirea merită sărbătorită în fiecare zi, însă această ocazie ne face să ne bucurăm și mai mult de persoana...
Cadouri de Valentine's Day!
Cadouri de Valentine's Day!
Se apropie "Ziua Indragostiților" - cea mai frumoasă zi din viața cuplurilor! Bucură-te de ea împreună cu p ersoana iubită, cu o lista de cadouri special pentru tine! Cadouri...